Over de prijs

De Nederlandse Boekhandelsprijs is een literatuurprijs die sinds 2015 jaarlijks wordt toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. De prijs is geen jury- of publieksprijs, maar een verkiezing onder de boekverkopers van Nederland, die elke dag met boeken bezig zijn.

De prijs is bestemd voor een werk dat in de ogen van de boekverkopers meer aandacht verdient. Er zijn geen genomineerden, er kan gekozen worden uit alle oorspronkelijk in het Nederlands uitgegeven boeken die zijn verschenen in het afgelopen jaar. Iedereen die in een boekhandel werkt kan zijn of haar favoriete boek voordragen.

Het idee voor de Nederlandse Boekhandelsprijs is geïnspireerd op een aantal prestigieuze boekhandelsprijzen in het buitenland. Onder de gelauwerden van de Franse Prix des Libraires, de Deutscher Buchpreis en de Amerikaanse National Book Award bevinden zich literaire grootheden als Patrick Modiano, Robert Menasse, Philip Roth en John Cheever.

De prijs bestaat uit een landelijke advertentiecampagne en een speciale luxe boekhandelsprijs-editie van het boek (die door boekhandels na de uitreiking grootscheeps wordt ingekocht). Daarnaast is de prijs een grote stap op weg naar een vertaling. Zo is Jaap Robbens roman Birk (de winnaar van 2015) verkrijgbaar in het Duits, Engels, Tsjechisch en Turks en van Het smelt van Lize Spit (winnaar 2017) zijn de vertaalrechten verkocht aan uitgeverijen in Groot-Brittanni├ź, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Noorwegen en Denemarken. Het winnen van de Boekhandelsprijs is dus voor buitenlandse uitgevers geweldig interessant.

De Nederlandse Boekhandelsprijs is een initiatief van boekverkoper (Boekhandel Den Boer Baarn) Gerda Aukes. De Nederlandse Boekhandelsprijs wordt financieel ondersteund door CB / Centraal Boekhuis in Culemborg.