Persbericht

2024

De onzichtbaren van Frank Nellen wint Nederlandse Boekhandelsprijs 2024

AMSTERDAM – 14 februari 2024

De roman De onzichtbaren van Frank Nellen (Uitgeverij Hollands Diep) heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2024 gewonnen.
Deze jaarlijkse prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient. De Nederlandse Boekhandelsprijs werd voor de tiende keer uitgereikt.

De winnaar ontvangt een landelijke advertentiecampagne via een aantal dagbladen en lezerscommunity Hebban zet een promotiecampagne ter waarde van € 2500 in. Ook wordt er een speciale luxe Boekhandelsprijs-editie van het boek gemaakt. Daarnaast wordt er door Olivia Ettema een speciale linosnede gemaakt, gebaseerd op het winnende boek. Uit voorgaande edities is gebleken dat de prijs een grote stap is op weg naar vertalingen en dat het winnende boek in de Bestseller-60 lijst komt.

Eerdere winnaars waren Jaap Robben met Birk (2015), Alex Boogers met Alleen met de goden (2016), Lize Spit met Het Smelt (2017), Murat Isik met Wees onzichtbaar (2018), Johan Fretz met Onder de Paramariboom (2019), Dido Michielsen met Lichter dan ik (2020), Gerda Blees met Wij zijn licht (2021), Toine Heijmans met Zuurstofschuld (2022) en Mark H. Stokmans met Land van echo’s (2023).

De onzichtbaren is een monumentale roman over vrijheid en onderdrukking, opstand en meegaandheid en over hoe de grote buitenwereld kleine levens kan vermalen, tegen het decor van de al roestige Sovjet-Unie in de jaren tachtig en het uiteenvallen van het wereldrijk in het decennium erna.

De Nederlandse Boekhandelsprijs is in 2014 in het leven geroepen om in navolging van vele andere landen – waar de Boekhandelsprijs een fenomeen is – ook in Nederland een grootse erkenning vanuit het boekenvak voor een nog relatief onbekend boek te realiseren. De verkiezing van de Nederlandse Boekhandelsprijs wordt mede mogelijk gemaakt door CB – Centraal Boekhuis, Culemborg en ondersteund door lezerscommunity Hebban.