Persbericht

2017

Het smelt van Lize Spit wint Boekhandelsprijs 2017

De roman Het smelt (Das Mag) van Lize Spit is door de Nederlandse boekverkopers met een overweldigende meerderheid van stemmen uitgeroepen tot winnaar van de Boekhandelsprijs 2017. Dit jaar stemden medewerkers van meer dan 220 boekhandels mee voor de toekenning van deze prijs.

De Boekhandelsprijs is een prijs van de boekverkopers van Nederland, ongeacht of ze nu bij een zelfstandige boekhandel of voor een keten werken. Deze vakprijs is een bekroning door de mensen die dagelijks beroepsmatig met boeken bezig zijn. Een prijs voor het mooiste boek van het afgelopen jaar waarvan zij vinden dat het een nog groter publiek verdient. Er zijn geen genomineerden voor de prijs, er kon gekozen worden uit het hele aanbod van oorspronkelijk Nederlandstalige literatuur voor het eerst verschenen in 2016. De Boekhandelsprijs wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Koninklijke Boekverkopersbond.

Spit wint onder meer een landelijke advertentiecampagne voor haar boek en Het smelt zal in een eenmalige speciale luxe boekhandelsprijs-editie verschijnen. Lize Spit kreeg vanmiddag de prijs officieel overhandigd, door de vorige winnaar, Alex Boogers (met Alleen met de goden) op de uitreiking in Hotel New York in Rotterdam. Deze Boekhandelsprijs-editie van Het smelt is enkel te koop via de fysieke boekhandel.

Het smelt
In Eva's geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze.  Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

Lize Spit
Lize (1988) groeide op in Viersel en woont sinds 2005 in Brussel. Ze behaalde een Master Scenario aan het RITS, schrijft daarnaast ook proza en poëzie. Ze publiceerde o.a. in Het Liegend Konijn, De Gids en Das Magazin. In 2013 won ze zowel de jury- als de publieksprijs van WriteNow! Lize geeft scenario-cursussen bij Wisper en is gast-docent Schrijven op de LUCA School Of Arts in Brussel. Ze is gespecialiseerd in AVI-schrijven, leverde teksten voor De Taalbende, de nieuwe taalmethode van Plantyn. Ze is een van de initiatiefnemers van vzw RAW die werkruimte aanbiedt aan jonge schrijvers en filmmakers. Het smelt is haar debuutroman.